4

Законопроектом передбачається змінити з 1 січня 2022 року підходи до визначення прожиткового мінімуму.

На сайті Міністерства соціальної політики опублікували законопроект, яким передбачається змінити з 1 січня 2022 року підходи до визначення прожиткового мінімуму та удосконалити сфери його застосування.

Так, документом, зокрема, пропонується удосконалити методологію формування прожиткового мінімуму та перейти від нормативного методу розрахунку на нормативно-структурний, суть якого полягає у нормативному визначенні продовольчої складової відповідно до фізіологічної потреби організму людини.

Законопроектом встановлюється, що прожитковий мінімум – це сума вартості набору продуктів харчування, достатнього для забезпечення повноцінного функціонування організму людини і збереження її здоров’я, та вартості непродовольчих товарів і послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості на мінімальному рівні, визначеної відповідно до статті 3 цього Закону.

Зазначається, що прожитковий мінімум визначається нормативно-структурним методом у розрахунку на місяць на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення:

  1. Дітей віком до 6 років;
  2. Дітей віком від 6 до 18 років;
  3. Працездатних осіб;
  4. Осіб, які втратили працездатність.

 Прожитковий мінімум буде застосовуватись для:

  1. Загальної оцінки рівня життя в Україні;
  2. Встановлення розмірів мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, визначеної відповідно до закону, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та інших видів соціальної допомоги, які є основним джерелом доходів;
  3. Формування Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Окрім цього, встановлюються принципи визначення прожиткового мінімуму. Так, вартість наборів продуктів харчування буде визначатися нормативним методом виходячи із встановлених нормативів споживання. Набори продуктів харчування визначатимуться для основних соціальних і демографічних груп населення в натуральних показниках і переглядатимуться в разі зміни нормативів фізіологічної потреби організму людини в продуктах харчування.

Основними принципами формування наборів продуктів харчування є:

  1. Задоволення потреб дитини в повноцінному харчуванні відповідно до вікових особливостей для забезпечення розвитку організму;
  2. Задоволення потреб організму працюючої особи для відтворення та збереження працездатності;
  3. Підтримання належного функціонування організму осіб, які втратили працездатність.

Вартість непродовольчих товарів і послуг буде визначатися структурним методом виходячи із встановленого співвідношення вартості наборів продуктів харчування та вартості непродовольчих товарів і послуг у структурі прожиткового мінімуму.

У структурі прожиткового мінімуму питома вага вартості становить:

Наборів продуктів харчування:

Для дітей віком до 6 років – 50 відсотків;

Для дітей віком від 6 до 18 років – 50 відсотків;

Для працездатних осіб – 60 відсотків;

Для осіб які втратили працездатність – 40 відсотків.

Непродовольчих товарів і послуг

Для дітей віком до 6 років – 50 відсотків;

Для дітей віком від 6 до 18 років – 50 відсотків;

Для працездатних осіб – 40 відсотків;

Для осіб, які втратили працездатність – 60 відсотків.

Варто зазначити, що прожитковий мінімум на одну особу, а також окремо для основних соціальних і демографічних груп населення буде встановлюватись Кабінетом Міністрів України з урахуванням вимог бюджетного законодавства та щороку затверджуватись на кожний квартал Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про пенсійну реформу від Мінсоцполітики і Третьякової.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.